HPV cinsel yolla bulaşan DNA türü bir virüstür. Erken dönemde önlem alınmaz ise kansere neden olabileceği için erken teşhis büyük önem taşır.
1) HPV-PAP SMEAR TESTİ NEDİR? HPV-Smear testi rahim ağzını (serviks) değerlendirmek ve kanser öncüsü durumlar açısından kontrol etmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı tarama testidir.
2) HPV-PAP SMEAR TESTİ NEDEN YAPILIR? Rahim ağzında kanser olmayan fakat fark edilmezse uzun yıllar sonra kansere dönüşme riski olan bazı lezyonları erkenden fark etmektir. Erkenden fark edilen bu lezyonlar tedavi edilir ve kansere dönüşmeden ortadan kaldırılır.
Yani smear testi yapmaktaki amaç rahim ağzı kanseri başlamış kişileri saptamak değildir, kanser başlamadan yıllar öncesindeki lezyonları saptamaktır. Smear testi yapılmayan kadınlarda bu lezyonlar fark edilmez ve uzun yıllar sonra kansere dönüşebilirler.
3) HPV-PAP SMEAR TESTİ NASIL YAPILIR? Papsmear testi sadece birkaç dakika süren bir işlemdir. Muayene sırasında vajinaya yavaşça spekulum adı verilen bir alet yerleştirilir. Spekulum vajinanızın duvarlarını ayrı tutar, böylece rahim boynu kolayca görülebilir.
Sonra yumuşak bir fırça ve spatula adı verilen düz bir silme cihazı kullanılarakservikal hücrelerinizin örnekleri alınacaktır. Bu işlem sırasında genellikle acı duyulmaz.
Serviksinizden alınan hücre örneği, camın üzerine sürülür ve özel bir sıvı ile sabitledikten sonra uygun şartlarda laboratuvara gönderilir.
Numuneler, kansere veya prekanseröz duruma işaret eden hücrelerin varlığını araştırmak üzere bir laboratuvara gönderir.
4) HPV-PAP SMEAR TESTİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR? Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında; 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi yapılması önerilmektedir.
Kahramandere Mahallesi. 745 Sokak. No:2/1 Uğur okulları karşısı Güzelbahçe / İzmir
0535 208 84 26
info@abdullahonen.com